„Juci bácsi” c. film ősbemutatója

A trillógia 1. része 2 verzióban készült. 2 részes TV filmként és egy „rendezői változat” ami egy 1 részes egész estés mozifilm. Mindkettő premierjét 2019 novemberére terveztük.

Meglepetésünkre a filmet befogató Duna World csatorna a filmet 2019 augusztus 11-e este 21:35-re tűzte műsorára. A 2 részt egymás után közvetlenül. Az érdekes csak az volt benne, hogy a hivatalos értesítést a vetítésről 2019. augusztus 7-én küldték ki, így elég levés időnk maradt a stáb és legalább az interjúalanyok kiértesítésére.

Teleki téri mesék Berlinben

Október 16-án volt a film berlini premierje. Aki eddig nem tudta, a berlini magyar filmfesztiválon, a Huniwoodon volt a film. 

http://huniwood.berlin/

Ide úgy került, hogy mikor Izraelben voltam, akkor szólt Szikra Csaba, hogy mehetne a film Berlinbe is, mert lesz ez a fesztivál és összekötött az egyik szervezővel, Lócival (Imre Loránd), akit amúgy ismertem régről. Már kész volt a fesztivál programja, de mivel tetszett nekik, betették a filmet még gyorsan. A programfüzetben összesen 4 fotó van, alnyomatban, az egyik a mi filmünk felfele nézős kutatók képe. 

Kaptam szállást 2 napra a Collegium Hungaricumban, ami szuper volt, ezzel járultak hozzá az úthoz. Repülőjegyet az alapítvány vette (még időben, elég olcsón). Plusz 3 napot aludtam Csabánál, költségek zsebből. 

A vetítésen volt kb 23 néző. (Ami nem rossz, az előző napi fő filmen 8-an voltunk.) Csak 3 ismerős volt, akiket én hívtam: Lieselore Cyrus (a volt budapesti német nagykövet), Tal Rimon (berlinben élő izraeli haver) és Eric Marx újságíró barátunk. Szikra Csaba szólt egy csomó embernek, abból eljöttek páran és voltak, akiket Eric hozott.  

Angol felirat volt, ezt kérték a szervezők. Előtte Imre Lóci mondott pár szót, a végén Papp Bojána beszélgetett velem. 

A filmet nagyon vették. Szépen vették az akadályokat. Nevettek amikor kell és csendben voltak, amikor ez volt a feladat 🙂

Tal Rimon ült mellettem, azt mondta, nagyon jó a hang. Ő izraelben tévéműsorban dolgozott. És tényleg jó a hang. 

A beszélgetésre bent maradt mindenki (talán egy ember ment el) és okosakat mondtak, kérdeztek. 
Papp Bojána beszélgetett velem és aztán a nézők kérdeztek. 
Elmondtam, hogy elvben a „session” neve: „Meet the director”, de én csak Assistant director vagyok, vagy valami hasonló, mert túl sok mindent csináltam a filmben. Sok okosat kérdeztek a filmről is, meg a Telekiről is. Angolul ment a beszélgetés, kb a közönség fele volt magyar. 

Volt egy újságíró Ferber Katalin, aki írt egy nagyon szép cikket rólunk, pár napja jelent meg a Librariusban: 
https://librarius.hu/2017/10/21/teleki-teri-zsido-lakasimahazak-megrendito-vilaga/

Ő arra volt kíváncsi, hogy mi, Gábor meg én, hogy kerültünk oda és főleg miért. Ezt mindig meg szokták kérdezni akár vetítés, akár séta van. Erre a többi néző is kíváncsi volt. Többen, is azt mondták, hogy ez az egy dolog hiányzik a filmből. Egy olyan rész, ahol Gábor és/vagy én elmondjuk, hogy mit is keresünk itt. Persze, tudom, ez az első részben lesz, de most ezt hiányolják. Volt 1-2 ember, aki azt mondta, hogy ettől lenne „kerek” a film.  

Kérdeztek a környékről, hogy milyen az élet a „Nyócban”, meg a budapesti zsidó életről. Egy srác arról kérdezett, hogy hogyan változott meg a hely, mióta Chabad rabbink van. Őt a vallási része érdekelte, meg a politika. 

Egy néző megígérte, hogy elküldi a nagypapája emlékiratait. A bácsi Népszínház utcából származott, sajnos pár éve meghalt. Meg is kaptam az emlékiratokat. Filmes szempontból nem nagyon releváns, de igen érdekes és nem csak a hánború előtti időről szól, hanem egész a kétezres évekig. És lesz 2 új (élő) interjúalanyunk is, ha minden jól megy. 2 unoka volt ott a vetítésen, rajtuk keresztül remélem, menni fog. 

Megint a Gábor forrasztós-vizipipázós jelenete volt a kedvenc. És Zsuzsi néni az abszolút sztár. Meg Müller Tamás. 

Csatoltam pár fotót ami a vetítés előtt, meg után készült. A beszélgetés közben Imre Lóci fotózott. 

Ha valaki nem tudná, a filmnek van egy Facebook oldala, általában mindig ez a legfrissebb. Nem kell hozzá Facebook account, anélkül is nézhető: 
https://www.facebook.com/talesoftelekisquare/?ref=br_rs

Na kezicsókulom!

Mayer Andris

Teleki téri mesék Izraelben

New York, Detroit, Budapest, Hong Kong, Los Angeles és Krakkó után szeptember közepén Izraelben négy helyszínen (Cfát, Asdod, Jeruzsálem, Tel Aviv) is vetítjük a Teleki téri meséket. 

Egy szokatlan dokumentumfilm egy szokatlan zsidó közösségről és Budapestről, érdekes szemszögből

Interjú az izraeli turnéról:

Teleki tér goes Izrael

Az izraeli vetítéssorozat a MAZSÖK (Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány) és a MiNYanim támogatásával jött létre.

   

Májusban a Teleki téri mesék lett a legjobb dokumentumfilm az Eurázsiai Nemzetközi Filmfesztiválon

Nagy örömünkre szolgál bejelenteni, hogy a Teleki téri mesék májusban elnyerte a legjobb dokumentumfilmnek járó címét az Eurázsiai Nemzetközi Online Filmfesztiválon.

A független fesztiválon  több kategóriában versenyeznek filmek az eurázsiai régió országaiból, és minden hónapban egy szakmai zsűri választja ki a hivatalos válogatásból a legjobbakat.

Májusban a Teleki téri mesék bizonyult a legjobbnak.

Ezúton is gratulálunk a rendezőnek és az összes alkotónak.

A további nyertesek listája az alábbi linken olvasható: Winners List May

Bem mozi vetítés

2017. február 25-én levetítettük a film legújabb, ezúttal véglegesnek szánt verzióját az újra működő BEM moziban. A mozi kapacitását kb 15 pótszékkel tartott előadás nagyon jó visszhangot kapott a vetítést követően megtartott fogadáson. 

A vetítést követően Moldáviába, Lengyelországba hítvák a filmet.

Apróbb technikai javíások után a film várhatóan ismét látható lesz itthon és külföldön is.

Szerző: Bejegyzés időpontja: | Kategória: Hírek

Amerikai vetítések

2014 Decemberében lehetőségünk van az USÁban New Yorkban és Detroitban leveíetni a filmet kis számú közönség előtt. Nagyon várjuk a visszajelzéseket, az első amerikai közönségünktől!
Időpontok itt elérhetőek!

Szerző: Bejegyzés időpontja: | Kategória: Hírek

IMDB

És már be is jegyezték a filmet az IMDB-n!

Teleki téri mesék az IMDB-n!

Teleki téri mesék az IMDB-n!

 

Szerző: Bejegyzés időpontja: | Kategória: Hírek

Zajos a premier!

A premier mindkét vetítése gyakorlatilag teltházzal ment le.

Már majdnem kezdődött a film, amikor Mayer Andris észrevette André Goodfriend az Amerikai Egyesült Államok nagykövetségének ügyvivőjét, amint épp pénztárhoz ment mikor.

Kérdeztem, mit néz, mondta, hogy a mi filmünket. Kérdeztem, van-e jegye, mondta nincs. Mondtam, hogy akkor ne is próbálkozzon, mert telt ház van. De milyen szerencse, nálam van még egy jegy, mert a barátnőm a délelőttire jött, nem a délutánira. Így hát a teremben mellettem ült.
Mázli, milyen ciki lett volna, ha pont ő nem jut be.
Az ügyvivő jelenlétét a HVG online is megörökítette:

http://hvg.hu/itthon/20141123_Andre_Goodfriend_mozizott_egyet_a_Muveszb

A 14h-s vetítés után tartott beszélgetésen az ügyvivő is részt vett, és meglepően jó magyarsággal (tolmács nélkül) hozzá is szólt:

 

Szerző: Bejegyzés időpontja: | Kategória: Hírek